Bir tasarımcı nasıl çalışır? Müşterilerin çok farklı görüşleri vardır. Birçok müşteri genellikle tasarımcının görevinin güzel kombinasyonlar seçmek, mobilya düzenlemede yardım etmek ve bir daire veya evin dekorasyonuna ilişkin tavsiyeler vermekten ibaret olduğunu düşünür. Aslında tasarım ve uygulama daha birçok işlevi bünyesinde barındırmaktadır.
Bir tasarımcının işi neleri içerir?
Bir tasarımcı her şeyden önce mimar ve mühendis olmalıdır. Mimari tasarım ve mühendislik kurallarına göre uygulama birlikte yürütülmesi gereken bir mimar-mühendis ortak çalışmasıdır.
Tasarımcı yapının özelliklerini dikkate alır. Detayları netleştirmek için hangi inşaat faaliyetlerine ve hangi malzemeye ihtiyaç duyulacağını, iletişim ve elektrik kablolarının nereye ve nasıl döşeneceğini hesaplar. Bu ve diğer parametreler müşterinin ihtiyaçlarına bağlıdır, dolayısıyla tasarımcı bir şablona göre çalışamayacaktır. Bireysel istekleri dikkate almalı ve bunları binanın fiziksel özellikleriyle ilişkilendirmelidir.
Tasarımcı aynı zamanda düzeni de tasarlar. Bu, standartlar ve ilgili yasalar hakkında bilgi gerektirir. Ve elbette tamamlanan projenin sonucunda müşterinin yaratılan ortamda beğenerek ve rahat ederek uzun yıllar yaşamasını sağlamak zorundadır.
Tasarımcı en ekonomik ve en kaliteli yöntemleri belirlemek ve müşteriye bunlarla ilgili her türlü bilgiyi vermek, uyarılarda bulunmak, artıları eksileriyle her detayı anlatmak, kısacası işin sonunda müşterinin bir sürprizle karşılaşmamasını garanti etmek zorundadır.
LİNERK nasıl çalışır?
Hayal kurmaya başlamanızdan, gerçekleşen hayallerinizi huzurla yaşamaya başlamanıza kadar geçen sürede her adım LİNERK’in ilgi alanıdır.
Çalışma aşamalarımızı şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Telefon görüşmesi
Bir telefon görüşmesi veya yazışma ile müşterinin genel ihtiyaçlarını öğreniriz. Yapının türü (villa, apartman dairesi, ofis, vs.) hakkında konuşuruz, ne yapılması gerektiğini konuşuruz. Yaklaşık bir bütçeyi ve son teslim tarihini, projeler ve malzeme seçimleri sonrasında değişecek olsa da bir ön fikir olması için müşteri ile paylaşırız.
İlk soruları yanıtlamak, müşterinin ihtiyaçları ile tasarımcının yeteneklerinin eşleşmemesi durumunda gereksiz toplantılardan ve zaman kaybından kaçınmaya yardımcı olacaktır.
2. İlk toplantı ve görev tanımı
Tarafların prensipte anlaşması sonrasında yüz yüze ilk toplantı planlanır.
İlk toplantıda:
telefon görüşmesinde konuşulan kapsama göre bazı örneklerin fotoğraflarını gösteririz;
sağlayabileceğimiz hizmetlerin listesini paylaşırız;
görev tanımımızı, sorumluluklarımızı müşteri ile birlikte tespit ederiz.
Görev tanımı birkaç toplantıda hazırlanabilir. Müşteriyi ayrıntılı olarak değerlendiririz. Müşterimiz geniş bir soru listesine hazırlıklı olmalıdır. Arzularını ne kadar ayrıntılı anlatırsa sonuç o kadar iyi olur. Sonuçta kişinin uzun yıllar yaşayacağı ve çalışacağı bir ortam yaratmaktayız. İyi bir iç mekân sadece güzellikle ilgili değildir. Bu her şeyden önce rahatlıktır. Yerleşim, mobilya düzeni, lambaların yeri- her şey kişilerin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına bağlıdır.
Yapıyı kullanacak her birey ile ayrı ayrı görüşür, beklentileri, ihtiyaçları ve zevkleriyle ilgili bilgiler toplarız.
Elde edilen bilgilerin sonuçlarına dayanarak, iş türlerini tanımlayan, zamanlamayı ve maliyeti belirleyen bir teknik şartname hazırlarız. Müşteriden bu belgeyi dikkatlice incelemesini isteriz, çünkü bu aşamadan sonraki çalışmalar buna dayanacaktır.
Görev tanımı üzerinde mutabakata varıldıktan sonra tarafların uygulama, risk, sorumluluk ve yükümlülüklerinin tüm ayrıntılarını belirten bir anlaşma hazırlanır. Anlaşma her iki tarafça imzalanır ve yasal güce sahiptir.
3. Projelendirme
Ölçüm ve fotoğraflama
Tasarım projesi üzerinde çalışmaya başlarız. Bu, yapılacak her şeyi gösteren bir belge paketidir: çizimler, görseller, şartnameler, açıklayıcı notlar.
Çalışma yerinde ölçüleri alır, detayları fotoğraflarız.
Çizimlerin hazırlanması
Yapılan ölçümlere ve toplanan bilgilere dayanarak onarım ve inşaat işleri için çizimleri hazırlarız. Çizimlerde yapılacak işlerin mimari, statik, mekanik, elektrik detayları gösterilmektedir. Zemin, tavan ve duvar kaplamaları, doğramalar, boya, çatı gibi detaylar ayrı ayrı çizilir. Mobilyalar seçilir ve “düzenlenir”.
Görsellerin hazırlanması
Yapının inşaattan/tadilattan sonra nasıl görüneceğini yansıtan bir dizi görselin hazırlanmasıdır.
Stil, renk ve düzen bakımından farklı olan en az 2 en çok 4 iç mekân seçeneği sunarız.
Şartname hazırlanması
Müşteri iç mekânı seçtikten sonra uygulama için neyin gerekli olduğuna dair listeleri hazırlarız. Projeyi uygulamak için hangi malzemeye hangi miktarda ihtiyaç duyulacağını ayrıntılı olarak açıklarız. Mobilya, sıhhi tesisat, elektrik armatürleri, tesisat bağlantıları, vb bilgileri içeren bir liste hazırlar ve bunların maliyetini tespit ederiz. Açıklamaya göre müşteri, inşaat ekibinin hizmetlerinin maliyetini hesaba katmadan yapılacak işler için ne kadar bütçe ayırması gerektiğini anlar.
Müşteri sunulan malzemelerden veya maliyetten memnun değilse alternatif çözümlerin seçiminde yardımcı oluruz.
4. Tedarik
Tedarik, tasarımcının belirli mobilya ve dekorasyonları seçtiği ve tedarikçileri belirlediği bir hizmettir.
Bir proje üzerinde çalışırken hangi markayı kullanacağımızı, ne zaman temin etmemiz gerektiğini, kullanım amacına uygunluğunu, müşterinin beklentilerini ve zevkini yansıtma yeterliliğini en baştan planlarız.
Tasarımcı, mobilyaları nereden alacağını hesaba katmadan sadece güzel bir resim çizerse, sonuçta müşteri, görsellerde gördüğünden tamamen farklı bir iç mekân elde etme riskiyle karşı karşıya kalır.
Tedarikçilerle sürekli iş birliği yaptığımız için zaten yerleşik bir veri tabana sahibiz. Kapsamlı deneyime sahip uzmanlar ile projeyi mümkün olan en kısa sürede tamamlayabilir ve gerekli ürünleri en iyi fiyata bulabiliriz.
5. Dekorasyon
Ev sahipleri, rahatlık yaratmak için vazolar, tablolar ve diğer aksesuarları satın alarak evi döşemeye çalışırlar. Tasarımcının görevi aynı zamanda yaratılan atmosfere uyumlu bir şekilde uyum sağlayan dekorun seçilmesine yardımcı olmaktır.
6. Devreye alma ve teslim
Proje tamamlandıktan sonra tüm sistemlerin çalıştığından emin oluruz, devreye almak için gerekli testleri yetkili servislere yaptırırız. Müşteriye tüm sistemlerin kullanımı ve bakımı ile ilgili bilgileri veririz. Kullanım kılavuzları, tedarikçi bilgileri, garanti belgelerini teslim ederiz.
7. İş süresi ve bütçe
Bir tasarım projesinin fikir aşamasından tam olarak uygulanmasına kadar geçen süre, yapının ve projenin karmaşıklığına bağlıdır. Her durumda bir tasarım projesinin geliştirilmesi için en az 2-3 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Ortalama olarak bir apartman dairesinde çalışma yaklaşık 4-6 ay sürer.
Projenin maliyeti müşterinin tam olarak ne istediğine bağlıdır. Fikir geliştirme aşamasından dekorasyona kadar her aşamada müşteri ile detaylı analizler, değerlendirmeler yapar, kararlar alırız. Böylelikle ilk başta düşünülen bütçeden minimum sapma ile projenin tamamlanması için çaba gösteririz.